Suomalaisten IT-alan yritysten tulevaisuus näyttää kirkkaalle. Alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi esimerkiksi 3 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017 ja 8 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2018. Monissa alan yrityksissä työvoimapula on hidastanut yritysten kasvua niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä markkinoilla ja uusia ohjelmointisuunnittelijoita ja -kehittäjiä houkutellaan palkkalistoille korkeimmilla ja paremmilla palkoilla ja paremmilla työsuhde-eduilla, jotta alati kasvavaan kysyntään pystyttäisiin vastaamaan tehokkaammin. Suomalaisella osaamisella ja koulutustasolla on erinomaiset mahdollisuudet menestykseen ja Suomi on tuonut kansainvälisillä markkinoille erikoisosaamistaan niin Nokian, Linuksen, Rovion kuin Supercellin muodossa. Esittelyssä seuraavaksi muutamia suomalaisia tai Suomessa kehitettyjä ohjelmistoyrityksiä ja niiden päätoimintoja.

Transfluent

Transfluent on ammattilaisten tekemiin käännösteksteihin erikoistunut palvelualusta, joka perustettiin Jani Penttisen toimesta Helsingissä vuonna 2011. Transfluentin pääkonttori toimii edelleen Suomessa, mutta sillä on tytäryhtiö Kalifornian Sunnyvalessa. Palvelualusta tarjoaa yli 100 000 kielenkääntäjän kontaktit jopa yli 80 eri kielellä. Palvelu perustuu reaaliaikaiseen kääntämiseen, jossa Transfluentin käyttäjän lataamaan pyyntöön nopeimmin vastannut saa työn itselleen. Siksi useat tuhannet kääntäjät ympäri maailmaa päivystävät vuorokauden ympäri palvelussa, mikä tekee käännöstyöstä tehokasta ja nopeaa.

Tekla

Tekla Oy on vuonna 1966 perustettu ohjelmistoyritys, joka tuottaa mallipohjaiseen olioteknologiaan perustuvia suunnitteluohjelmistoja ja tietojärjestelmiä ja sen asiakkaat ovat tarkasti rajattuja teknologian alalla operoivia kansainvälisiä toimijoita. Teklan pääkonttori sijaitsee Espoon Tapiolassa. Suurin osa Teklan asiakkaista on ulkomaalaisia ja siksi sen liikevaihto perustuu lähinnä kansainvälisestä liiketoiminnasta. Teklan tarjoamat ratkaisut keskittyvät tällä hetkellä rakennesuunnitteluun, konepajoihin, elementtivalmistajiin sekä siltasuunnittelijoihin. Toukokuussa 2011 yhdysvaltalainen Trimble Navigation teki ostotarjouksen Teklan osakkeista ja yritys siirtyi muutamaa kuukautta myöhemmin Trimblen omistukseen.

Ambientia

Vuonna 1996 perustettu Ambientia Group Oy on Hämeenlinnasta lähtöisin oleva it-palvelutalo ja ohjelmistoyritys, joka toimii tällä hetkellä Hämeenlinnan lisäksi neljällä eri paikkakunnalla Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Helsingissä sekä Ruotsin Tukholmassa ja Viron Tartossa ja Tallinnassa. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa intra- ja ekstranetit, verkkokaupat, verkkoasiointipalvelut, pilvipalvelut, mobiilisovellukset ja teolliseen Internetiin liittyvät toteutukset. Yritystä työllistävät tällä hetkellä niin Suomen valtio, finanssialan ja teollisuusalan yritykset kuin Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

F-Secure

F-Secure Oyj (aikaisemmin Data Fellows Oyj) on Helsingissä vuonna 1988 perustettu yritys. Pääkonttori sijaitsee edelleen Helsingissä, mutta F-Securella on toimistoja yli 20 eri maassa ympäri maailmaa mukaan lukien Japani, Australia, Intia, Pohjoismaat, Brasilia ja Yhdysvallat. F-Securen palveluihin kuuluu F-Secure valmistaa tietoturvatuotteiden valmistaminen tietokoneille, älypuhelimille ja tableteille. F-Securen ohjelmistoa myyvät eteenpäin Suomessa muun muassa Elisa, DNA ja Telia.

Digia

Vuonna 1990 perustettu Digia Oyj (aiemmin SYSOPENDIGIA, SysOpen Digia ja SysOpen) toimittaa ICT-ratkaisuja useille eri toimialoille, niistä tärkeimpinä finanssipalvelut, SOTE, kauppa- ja palveluala, teollisuusala sekä julkishallinto. Yhtiöllä on yli tuhat työntekijää Suomessa ja Ruotsissa. Digian Suomen toimipisteet sijaitsevat Helsingin lisäksi Tampereella, Jyväskylässä, Raumalla, Oulussa, Turussa ja Vaasassa sekä yrityksellä on konttori myös Tukholmassa.

Futurice

Futurice Oy on suomalainen web- ja mobiilikäyttöön suunniteltujen ohjelmistojen kehittäjä. Futuricen palvelut on suunnattu lähinnä muiden yritysten ohjelmistojen ja palveluiden ylläpitoon. Vuonna 2000 perustetulla yrityksellä on tällä hetkellä noin 500 työntekijää ja se kuuluu Suomen nopeimmin kasvavien tietotekniikkayritysten joukkoon. Yrityksellä on kaksi konttoria Suomessa, Helsingissä ja Tampereella sekä vuonna 2010 ja 2012 perustetut tytäryhtiöt Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Gofore

Tampereella vuonna 2001 perustettu Gofore Oyj on digitaalisten palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen erikoistunut yritys, joka tuottaa tietojärjestelmiä palvelukeskeistä arkkitehtuuria ja ketteriä menetelmiä hyväksikäyttäen. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä lähes 400 työntekijää Tampereen, Helsingin ja Jyväskylän konttorien lisäksi Münchenissä, Swanseassa ja Madridissa. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa Opetushallitus, Puolustusvoimat, Yleisradio ja Alma Media.