Teknologian kehittymisen myötä älypuhelimia näkee kaikkialla, ja niiden myötä on alkanut oikea mobiilipelivillitys. Kaikilla on oma suosikkipelinsä, jota he pelaavat puhelimellaan. Monet nuoret ohjelmistokehittäjät suuntautuvat mobiilipelien kehittämiseen, mutta mitä piilee pelien suosion takana?

Edulliset mobiilipelit ovat helposti saatavilla

Mobiilipelaaminen on suosittua, koska nykyajan kiireisessä yhteiskunnassa ei ole aikaa pelata “oikeita” pelejä tietokoneella tai konsolilla kotonaan. Kun aikaa on rajatusti, mobiilipelejä on helppo pelata vaikkapa töissä tauolla tai bussissa istuessa, tai melkeinpä missä vain. Niitä on helppo ladata puhelimien sovelluskaupoista, ne ovat aina saatavilla ja moderneissa mobiililaitteissa pelaaminen voi alkaa yhden napin painalluksella.

Mobiilipelejä on sovelluskaupoissa tarjolla paljon aivan ilmaiseksi, ja nekin mobiilipelit, jotka eivät ole ilmaisia, maksavat yleensä melko vähän. Esimerkiksi PlayStation 4 -konsolin pelit saattavat maksaa 70 eurosta ylöspäin. Kaikilla ei ole tällaiseen varaa, jolloin mobiilipelit vetävät puoleensa.

Mobiilipelejä on helppo pelata

Monissa konsoli- tai tietokonepeleissä on hyvin monimutkaiset pelimekaniikat, paljon asetuksia ja näyttävät grafiikat. Tämä voi olla erityisesti pelaamista aloitteleville hämmentävää ja jopa ärsyttävää. Mobiilipelit ovat paljon yksinkertaisempia, ja niissä käytetään usein melko alkeellisia ohjaustapoja. Tämä tekee niistä helposti lähestyttäviä ja mukavia kaikille pelaajille. Esimerkiksi ohjelmistokehittäjä NetEnt tarjoaa alan parhaita pelejä, sillä NetEntin pelit ovat helppoja käyttää, ne ovat viihdyttäviä, ja voit alkaa pelaamaan niitä vaikka heti!

Ruotsalainen NetEnt on kaikkien tuntema alan jättiläinen, mutta kentällä häärää suuri joukko muitakin pelitaloja, jotka tuottavat tasaiseen tahtiin uutta laadukasta pelattavaa. Muita tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi Microgaming, Evolution Gaming, IGT sekä NextGen Gaming. Pelituottajilla on usein oma tunnistettava kädenjälkensä, ja monelle pelaajalle muodostuukin oma suosikkinsa, jonka tuotokset tuntuvat erityisen onnistuneilta. Usein nettikasinot pohjaavat toimintansa jonkin tietyn pelituottajan peleihin, mutta jos valikoimaa on useammalta taholta, voi pelejä lajitella hakutoiminnon avulla, jolloin omien suosikkien löytäminen on helpompaa.

Pelaaminen on sosiaalista

Videopelien pelaaminen oli aluksi melko yksinäistä, mutta mobiilipeleissä sosiaalisuus on usein avainasemassa. Peleissä on erilaisia pelimuotoja kuten kavereiden kanssa pelaaminen, yksi vastaan yksi, tai ihan vain tuntemattomien kanssa pelaaminen. Useasti mobiilipeleissä on käytössä myös eräänlainen “leader board”, jonne laitetaan esille parhaat pelaajat, jos haluat vertailla pisteitäsi kavereiden kesken tai kaikkia peliä pelaavien kesken.

Innovaatio

Usein mainitsematon syy mobiilipelaamisen jättimäiseen suosioon on erityisesti pienten, itsenäisten yritysten käyttämä innovaation määrä mobiilipelien kehityksessä. Konsolipelien kentällä pelejä tuottavat vain muutamat jättimäiset yritykset, ja monet ovatkin kritisoineet näitä yrityksiä innovatiivisuuden ja aidon luovuuden puutteesta.

Mobiilipelien tekijät ovat osoittaneet erityistä luovuutta jo siitä lähtien, kun ensimmäiset mobiilipelit saapuivat markkinoille. Mobiilipelien avoimen lähdekoodin tyyppistä kehitystä hyödyntävät yritykset ja mobiilipelien kehittäjät ovat palauttaneet osan siitä taiasta, jota oli tänä päivänä klassikoiksi muodostuneiden pelien kehittäjillä 1980-luvulla. Näihin peleihin kuuluu mm. Pac-Man,Tetris, Donkey Kong ja Mario Bros.

Esimerkkinä kehittäjien innovaatiosta on suomalaisten oma, Rovion kehittämä Angry Birds. Se on täydellinen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua kun konsepti mietitään loppuun asti, ja toteutuskin on onnistunutta. Angry Birdsistä on lukematon määrä sivutuotteita, ja se on synnyttänyt myös jatko-osia.

Muita suomalaisia mobiilipelien kehittäjiä ovat mm. Supercell, joka on Clash of Clansin, Clash Royalen, Boom Beachin ja Hay Dayn takana. Toinen hyvä esimerkki suomalaisesta innovaatiosta on Fingersoft. Fingersoftin jättimäisen suosion saavuttanut Hill Climb Racing -peli on monen suosikki. Myöskin pelin jatko-osa Hill Climb Racing 2 on saanut paljon kehuja.

Mobiilipelaamisen historia on vielä suhteellisen alkuvaiheessa, ja ala kehittyy edelleen. Mutta jo nyt mobiilipelaamisesta on tullut ratkaiseva tekijä kun puhutaan videopelien tulevaisuudesta.